Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че НАТО ще бъде готов

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че НАТО ще бъде готов
Коментари Харесай

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че НАТО ще бъде подготвен да посрещне всевъзможни бъдещи предизвикателства в новия и по-застрашаваща среда за сигурността, оповестяват СиЕнЕн и " Индипендънт ".

" Ще приемем актуализирана стратегическа идея, с цел да подсигуряваме, че НАТО е подготвен да посрещне всяко предизвикателство в новата и по-опасна среда за сигурност ", сподели Байдън в изказване.

По-рано държавното управление на Съединени американски щати наложи нов кръг от наказания против Русия, до момента в който страните-членки на НАТО излязоха с изказване, в което призоваха Русия да приложи неотложно преустановяване на огъня в Украйна и да се включи в " надеждни договаряния ".

Белият дом загатна, че президентът Джо Байдън може да посети границата на Украйна като част от четиридневното си пътешестване. Прессекретарят Карин Жан-Пиер направи забележки на борда на Air Force One. Репортер попита дали той ще посети границата на Украйна или ще се срещне с бежанци.

" Ясно е, че ще дадем повече насоки за това по какъв начин ще наподобява петъкът. Но от съображения за сигурност да не навлизаме в детайлности ".

Байдън сподели в изказване, че НАТО остава мощен и единен и обеща продължителна поддръжка за Украйна след срещата на върха на НАТО в четвъртък в Брюксел.

" Лидерите на НАТО се срещнаха през днешния ден един месец след непредизвиканото и безпричинно навлизане на Русия в Украйна, с цел да потвърдят нашата мощна поддръжка за украинския народ, нашата решителност да държим Русия виновна за нейната брутална война и нашия ангажимент за подсилване на Алианса на НАТО ", сподели Байдън.

Байдън означи, че водачите са съумели да чуят украинския президент Володимир Зеленски посредством видеоконферентна връзка и съобщи в изказването, че НАТО и Съединените щати " ще продължат да поддържат него и неговото държавно управление със обилни и възходящи количества помощ за сигурност за битка с съветската експанзия и да отстояват правото си на самоотбрана. "

Западните водачи демонстрираха единството си против войната на Русия в Украйна в четвъртък, като Вашингтон търси повече военна помощ за Киев, НАТО разпределя повече войски на източния си фланг, а Лондон постанова нови наказания против Москва, написа " Ройтерс ".

" Съгласихме се да засилим нашето въздържане и защита в дълготраен проект. Ние също по този начин се съгласихме да окажем допълнителна поддръжка на Украйна и да продължим да постановяваме разноски на Русия ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, откакто водачите се събраха в щаба на западния боен алианс.

НАТО, което към този момент доста усили наличието си по източните си граници от началото на войната, с около 40 000 бойци, разпръснати от Балтийско до Черно море, се съгласи в четвъртък да сътвори четири нови бойни части в България, Румъния, Унгария и Словакия. Ще бъдат ситуирани още самолети, добави той.

Съединените щати и техните съдружници също работят върху поддръжката на Украйна с противокорабни ракети, сподели почитан чиновник на администрацията на Съединени американски щати, до момента в който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън взе участие в съвещанието при закрити порти.

" Настроението като цяло бе трезво, бе уверено и бе необикновено обединено ", сподели чиновник за атмосферата на срещата на върха.

НАТО съобщи в изказване, че продължаващата поддръжка за Украйна ще включва подкрепяне на нейната отбрана против евентуални химически, биологични или нуклеарни офанзиви.

НАТО обаче отхвърли многократните молби на Киев да отбрани небето на Украйна от съветски въздушни удари, а Зеленски - който се причисли към срещата на върха на НАТО посредством видеообаждане - се оплака, че Западът не е дал танкове или съвременни противоракетни системи. НАТО също няма да изпраща войски или самолети в Украйна, повтори Столтенберг.

Представител на НАТО пресметна, че до момента в Украйна са убити до 15 000 руски войници и общо до 40 000 са били убити, ранени, пленени или изчезнали.

Продължителното едномесечно нахлуване по суша, море и въздух удари жилищни региони, учебни заведения и лечебни заведения в украински градове, в това число Харков и обсаденото пристанище Мариупол на Азовско море. Русия отхвърля да е нападала цивилни.

Англия в четвъртък наложи санкции на друга вълна от съветски кредитори, в това число Газпромбанк и Алфа банк, както и жена, за която Лондон сподели, че е доведена щерка на Сергей Лавров, външният министър деец на Путин.

" Путин към този момент прекрачи алената линия на безчовечие ", сподели английският министър председател Борис Джонсън и добави: " Колкото по-строги са нашите наказания..., толкоз повече можем да създадем, с цел да помогнем на Украйна..., толкоз по-бързо може да завърши това ".

Джонсън сподели по-рано, че една от опциите е да се види дали може да се направи повече, за да се попречи на съветския президент да получи достъп до златните си запаси.

Решимостта да се накаже Москва с солидни наказания ще бъде подчертана и от спешна среща на развитите стопански системи от Г-7, която ще вкара Япония в стаята с шест членки на НАТО, също в Брюксел в четвъртък.

Г-7 и Европейски Съюз ще изяснят, че всяка транзакция, включваща злато, обвързвана с съветската централна банка, е обхваната от съществуващите наказания в ход, ориентиран към прекъсване на Русия да заобикаля наказванията, сподели почитан американски чиновник.

След това, със среща на върха на 27-членния Европейски съюз, страните, представляващи повече от половината от международния БВП, ще се срещнат за един ден.

" Парализирайте военната машина на Путин. Нефтът и газът са в сърцето му ", сподели министър председателят на Естония Кая Калас.

Европейски Съюз - който споделя, че към този момент е приел към 3,6 милиона бежанци от Украйна - доста постепенно се отдалечава от съветския газ и към момента зависи от Москва за огромна част от енергийните си потребности.

Енергията значително бе пропусната от глобите, най-голямата малка врата в ограниченията, които другояче замразиха Русия от международната търговия до степен, която в никакъв случай до момента не бе опитвана за толкоз огромна стопанска система.

Очаква се лидерите на Европейски Съюз да се спогодят на срещата си за взаимно закупуване на газ, а Брюксел също се надява на сделка с Байдън за обезпечаване на спомагателни доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР